fredag 27 februari 2009

Europa klarar sig undan övereglering

Vid G20-toppmötet i april kommer den färska rapporten från den franske finansnestorn Jacques de Larosières expertgrupp att spela en viktig roll för EU:s ståndpunkter. Rapporten behandlar EU:s finansiella övervakning och den är en framgång för oss som varnat för överreglering i skuggan av krisen. Läs min artikel i Dagens Industri här

onsdag 25 februari 2009

Franska farligheter

Återigen har den franske presidenten Nicholas Sarkozy satt världrekord i protektionsim. I dessa tider av kris och finansiell härdsmälta är det precis fel medicin.

torsdag 19 februari 2009

Minisessionen i Bryssel

Minisessionen i Bryssel

Under minisessionen denna vecka var bland annat frågan om reducerad moms på ljudböcker uppe för beslut. Under en längre tid har det varit oklart om Sverige skulle få behålla den lägre skatten på ljudböcker.
Nu kan Sverige och hela EU i fortsättningen ha lägre moms på ljudböcker om man önskar.
De svenska erfarenheterna visar att låga momssatser på böcker bidragit till mer läsning.

Ett bra beslut i kulturens namn!

Klaus väckte känslor
Även om jag inte håller med den tjeckiske EU-kritiske presidenten i hans åsikter så förtjänade han att få tala utan att bli utbuad eller störd.
Det är en viktig demokratisk princip att alla röster får komma till tals. Klaus är en fullt legitimt vald ledare och representant för sitt land. Tjeckien är dessutom ordförandeland detta halvår.

Det var pinsamt när flera kolleger lämnade plenisalen, när de inte gillade vad Vaclav Klaus sade.
Kollegerna borde veta bättre.
Att bete sig ohyfsat, respektlöst och inte lyssna gynnar bara Europas EU-skeptiker.

Dubbelfel för Vänstern i Malmö

Att socialdemokraterna och vänstern skall hindra Malmös idrottsintresserade att följa tennismatchen mellan Sverige och Israel är skamligt. Självklart kan och skall polisen garantera säkerheten vid tennismatchen. De styrande i Malmö viker sig för hot om våld som inte är acceptabelt i en demokrati. Fritidsnämndens beslut kan inte få stå oemotsagt. Kommunstyrelsen måste nu ta sitt ansvar så att Malmös anseende inte försämras ytterligare. Det har varit oroligt på Malmös gator och den judiska minoriteten har känt sig hotad. Manifestationen för fred i Mellanöstern förra söndagen kunde genomföras efter en massiv polisinsats. Samma sak måste ske vad gäller tennismatchen. Vi får aldrig vika våldsverkarna. Naturligtvis skulle fritidsnämnden kunnat garantera säkerheten. Istället gör de ansvariga en politisk poäng av att stoppa tennismatchen. Detta är ett mycket allvarligt dubbelfel.

Solna/Sjöbo/Stockholm/Malmö

De senaste dagrarna har jag hunnit med att möta intresserade folkpartister i Solna och Sjöbo. Det finns en påtaglig entusiasm och bred uppslutning kring valplattformen, där vi så tydligt slår fast att "Vi tror på Europa!".
Inget mesigt Nja.
På tisdagen deltog jag i ett mycket intressant seminarium om Lavaldomen och Stråth-utredningen. Jag har inte tidigare kunnat lyssna på Claes Stråth. Jag imponerades av hans pedagogiska upplägg och lugnt resonerande kring alla komplicerade juridiska turer kring domen.
Intressant var också att lyssna på fackens återhållsamma tonläge, också från LO:s sida. Det verkar hoppfullt inför den fortsatta remiss-behandlingen.
En viktig fråga är om vi skall införa lagstadgad minimilön i Sverige, vilket Teknikföretagen förespråkar. Jag hoppas att vi kan undvika politisk inbladning i löneprocessen. Den är parterna på arbetsmarknaden bättre lämpade att ansvara för.

Jan Andersson(s) och jag var som tidigare oense om den svenska arbetsrätten efter Lavaldomen bäst garanteras i Sverige eller genom lagstiftning av EU.

Finns den europeiska gemenskapen? Det var temat för ett välbesökt seminarium i Malmö i samband av presentationen av en forskningsrapport med ett antal uppsatser om hur den europeiska integrationen fungerar. Om barriärer för tjänstesektorn, om demografin, om kapitalets rörlighet, om EU:s utrikes och säkerhetspolitik. Boken rekommenderas för läsning http://www.santerus.se/.
Själv fick jag göra några reflexioner utifrån min position i EP. När boken presenterades i Stockholm var det Göran Persson som reflekterade.
Det kändes uppfordrande!
Själv var jag glad att möta så många Europavänner i Malmö.

tisdag 17 februari 2009

Hur ska EU:s övervakning av den finansiella marknaden se ut?

I det senaste numret av prestigefyllda Europe's World skriver två Deutsche Bank ekonomer om varför Europa behöver "en stark vakthund för de finansiella marknaderna". Jag blev inbjuden att svara och du kan läsa mitt svar genom att klicka på länken.

torsdag 12 februari 2009

Därför är jag den liberala kandidaten

På magasinet NEOs blogg skriver jag om varför jag kandiderar till Europaparlamentet. Läs och kommentera!

onsdag 11 februari 2009

Hårda tider på Island

Att besöka Island och Reykjavik denna vinter går i dysterhetens tecken. Det är småkallt och ruggigt. Affärer och restauranger är glest besökta. Talar man med människor på gatan eller i taxin märker man en kontrollerad ilska.
Arbetslösheten ökar kraftigt, räntan är 18 procent, kronan har fallit kraftigt och framtidsutsikterna är mörka. Betalningarna till IMF och övriga länder på de lån som nu Island tvingas ta tynger sinnena.

Kastrullrevolutionen
– De är korrupta, de har tagit våra pengar.
Mycket konkreta besked från demonstranterna utanför den isländska Centralbankens kontor (se bild). Med grytor och kastruller och trummor tutades budskapet ut att bankens ledning måste avgå.
I styrelsen av tre har en av dem avgått. Men den tidigare statsministern, David Oddsson, idag högste ansvarig för banken och hans kollega vägrar. Så protesterna fortsätter.
Den nya statsministern Johanna Sigurdadottir har krävt styrelsens avgång, men Oddsson hävdar bankens oberoende.
Regeringen ger sig inte och ett lagförslag är på gång.

Under höstens värsta turbulens då Islands finansiella system kollapsade ökade stödet för EU-medlemskap lavinartat, särskilt viljan att byta ut kronan till euron. Men så började EU krångla och Gordon Brown använde anti-terroristlagstiftning för att frysa isländska tillgångar i Storbritannien. Också de nordiska länderna, inklusive Sverige, agerade långsamt för att bistå med lån.
Islänningarna kände sig isolerade och saknade grannarnas stöd, ett stöd de hade väntat sig.
Så nog mötte jag en hel del bitterhet riktat mot EU också under Alde-delegationens endagarsbesök i Reykjavik i måndags.

Man är mans gamman
Så nu har opinionen åter vänt. Men det finns två partier, vårt systerparti, "Framstegspartiet" och socialdemokraterna som är för ett EU-medlemskap. Självständighetspartiet, en stark politisk kraft på Island, är tydliga motståndare.
Nu får vi se vad händer i valet den 25 april.

Jag hoppas att vi får se Island i EU. Det skulle göra livet lättare för de 300 tusen islänningarna. Det skulle sätta extra press på Norge, och det skulle stärka den nordiska dimensionen i EU.
Islänningarna är ett stolt folk med en stolt historia. Bara tanken att EU skulle lägga sig i deras fiskepolitik gör dem oroliga.
Men nog vore det fantastiskt om den isländska regeringen till hösten kunde åka till Stockholm och det svenska ordförandeskapet för att lämna in en ansökan om EU-medlemskap. Utvidgningskommissionären Olli Rehn är positivt inställd och verkar kunna tänka sig ett snabbspår för Island, som ju redan är med i EES, Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet samt Schengen-området.

Ju fler desto bättre!
Man är mans gamman, som det står i Havamal.

Kampen för yttrandefrihet på Stortorget i Malmö

Skall man behöva vara rädd, när man går till Stortorget i Malmö för att delta i en manifestation? Mitt svar är självfallet Nej. Men nog kände jag mig något nervös, när jag i söndags tågade iväg till Rådhuset för att tala på manifestationen med parollerna för fred i Mellanöstern, Israels rätt att existera och för rätten att utan att bli hotad få uttrycka sin uppfattning.

Förra gången så stoppade motdemonstranter manifestationen. Så skedde inte denna gång beroende på att halva torget var avspärrat med en närvaro av säkert över 200 poliser. Själv räknade jag till 15 polisbussar. Nu fick Birgitta Olsson och jag hålla våra inlägg.

Bomber slängdes in och raketer avfyrades, samtidigt som motdemonstranterna skanderade "mördare, mördare, mördare". Jag var förskräckt.

När jag kom hem, svag i knäna, fick jag flera uppmuntrande hälsningar, men också motsatsen. Bland annat har jag fått höra att vi borde ha berört civilbefolkningens lidande i Gaza. Så skedde också. Mitt anförande i sin helhet kan man hitta på min hemsida.

En annan kritiker hävdade att jag personligen var ansvarig för att motdemonstranterna överhuvudtaget fått komma till Malmö. Nu var det verkligen inte bara motdemonstranter med rötterna i Mellanöstern som deltog i våldsamheterna. Precis som i Rosengård före jul var det flera tillresta bråkmakare. Men det är sant jag har aktivt arbetet för ett öppet, tolerant Malmö, där olika invandrargrupper har berikat både Sverige och Malmö.

Jag beskylldes att vara hycklare för att jag poängterade yttrandefriheten och Israels rätt att existera. Jag som tror på ett öppet samhälle borde skämmas. Mitt hyckleri skulle avslöjas genom att e-mail till Malmös judar och andra som stödjer Israel skulle förstå vilken hemsk person jag är. Nåväl, nu tror jag inte att den judiska gruppen är särskilt tilltalad av intolerans och främlingsfientlighet.

tisdag 10 februari 2009

Partirådet i Göteborg

Partirådet i helgen gick vägen. Uppfriskande debatt föregick fastställandet av EU-programmet. En del formuleringar slipades av, och somliga otydligheter klarlades. Men huvudanslaget i programmet fick stort stöd, både på partirådet och under remissrundan.
Folkpartiet tror på Europa!
Cecilia Malmlströms inledning lyfte stämningen till nya höjder. Det gör skillnad att EU-ministern är Cecilia och inte Bosse Ringholm. Inte bara för folkpartiet - utan för hela vårt land.
Att se Marit Paulsen så pigg och på hugget känns skönt. Hennes formuleringskonst är obetalbar.

Rörd blev jag, när min andraplats på listan röstades igenom med acklamation. Jag känner ett stort stöd, och nu hänger det på min egen insats. År 2004 snubblade jag i portgången. Jag hoppas att jag lärt mig något av detta.
Att ha fått arbeta nära Marit och lära känna henne var en ynnest. Nu kanske vi får ytterligare en tid i EP tillsammans.
Också övriga i täten på listan känns härliga att samarbeta med, Cecilia Wikström, Fredrik Malm och Barbro Westerholm.

Gå med i min Facebook-grupp!

Nu har jag startat en en facebookgrupp för att höja temperaturen inför valrörelsen. Välkommen!

måndag 9 februari 2009

Låt inte Israel-hatet ta över Malmös gator!

I går söndag talade jag och flera andra i Malmö under parollerna mötesfrihet och yttrandefrihet för alla och för Israels rätt att existera. Trots att vi betonade vikten av en tvåstatslösning med Israel och Palestina i fred med varandra attackerades vi av fyrverkerier och raketer. Det är bedrövligt att Israel-hatet och intoleransen härskar på Malmös gator. Här kan du läsa mitt och Birgitta Ohlssosn pressmeddelande och här kan du läsa vår artikel i Kvällsposten.

fredag 6 februari 2009

Intervju om flyttcirkusen




Under veckan i Strasbourg intervjuades jag angående den horribla flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg (parlamentets två säten). Här kan du se en bild på mig och journalisten Anja Sahlberg på fp-kontoret i Strasbourg. Du vet väl att du kan skriva på uppropet mot den dyra och onödiga flytten på http://www.oneseat.eu/?




torsdag 5 februari 2009

Internet, integritet och upphovsrätt

Upphovsrättsfrågorna är åter på parlamentets tapet. Så här blev jag rankad av den franska organisationen La quadratue du Net, när vi röstade om det s k Telekompaketet i höstas.

Historisk uppgörelse

Bra för Sverige
Att regeringen nu kommit fram till en gemensam uppgörelse i energifrågan är verkligen av historisk betydelse. Denna fråga som har skapat så många konvulsioner inom borgerligheten är nu efter decennier avgjord. Heder åt de fyra partiledarna.
Ett extra heder åt Maud Olofsson och centern.
Lika säkert är att utan Jan Björklund och fp:s tydliga linje hade vi inte haft en uppgörelse. Framförallt är Sverige och svensk industri att gratulera.

För socialdemokraterna måste detta vara en mardrömssituation. Nu sitter man i knäet på de partier som vill avveckla kärnkraften och skapa elprishöjningar som slår ut svensk basindustri.
Mona Sahlin har uppenbarligen svårt att lyssna till sina egna gräsrötter. Och till industrifacken!
Som man bäddar får man ligga.

onsdag 4 februari 2009

Isaak, del 2: Öppet brev till biståndskommissionär Michel

Här kan du läsa mitt öppna brev till biståndskommissionären för att öka trycket på Eritrea. EU måste agera!

Abbas och Guatanamo

Abbas
Veckans höjdpunkt i Strasbourg var president Abbas anförande i EP tänkt att vara. Så blev det inte riktigt!
Abbas upprepade den palestinska kritiken mot Israel och kraven på att ockupationen skulle upphöra. Skulden för den förfärliga situationen i Mellanöstern var ensidigt Israels, och han krävde åtgärder mot dem som styr i Jerusalem.
Möjligen kunde man hitta spår av hopp och tro på den nya amerikanska administrationen och Obamas nya sändebud, George Mitchell.
Själv hade jag hoppats mycket på Abbas anförande, där han bland annat borde ha berört Hamas roll i den framtida fredsprocessen. Antydningsvis berörde han de "regionala krafter som vill splittra", varmed han förmodligen bland annat menar Hamas.
Kraven i parlamentet ökar nu på att EU skall tala direkt med Hamas. Det hade varit intressant att höra hur president Abbas ser på en sådan utveckling.
Han nämnde också det arabiska mark-mot-fred-initiativet som innebär att 57 muslimska länder är beredda att normalisera relationerna med Israel

Guantanamo
Att president Obama nu bestämt sig för att stänga Guantanamo-lägret är mycket efterlängtat. USA måste förbli en rättstat där alla människor är oskyldiga tills dess att motsatsen bevisats.

Vi vet att flera EU-länder hjälpte den amerikanska underrättelsetjänsten, CIA, med att transportera potentiella terrorister över Europas gränser. Skulle den nya amerikanska administrationen be oss att ta emot före detta fångar så tycker jag att både EU och Sverige självklart ta sitt ansvar och säga ja.
Vi vet att flera fångar inte kan återvända, eftersom deras hemländer inte tar emot dem.
EP krävde i en resolution 2006 att USA skulle stänga fånglägret och se till att frigivna fångar inte återsänds till någon stat där de riskerade att utsättas för tortyr eller grym, omänsklig och förnedrande behandling. Nu är tid för oss i Europa att leva upp till vad vi då sade.
Egendomligt nog har några kolleger tagit bestämt avstånd från denna typ av samarbete med USA. Motiveringen är att USA får sköta sitt.
Också vi i Sverige bör vara beredda att ta vårt ansvar.

Isaak och Guantánamo

Dawit Isaak, vars snara frigivning vi alla hoppas på ska ha förts från fängelse till sjukhus, läs mer här.

Idag röstar också parlamentet om en resolution som ska göra det möjligt för EU-länder att ta emot odömda fångar från Guantánamolägret som inte kan återvända till sina hemländer. Läs mer här.

måndag 2 februari 2009

Örebro-Lundsbrunn-Strasbourg

Örebro
Forum för Småföretagarforskning hade sitt årliga möte i Örebro i förra veckan. Själv fick jag vara med på den del som handlade om EU tillsammans med Cecilia Malmström och Göran Färm. Det var vänligt att de bjudit in mig, när Cecilia redan var där. Det handlade nog om att Företagarna hade utsett mig som den EU-parlamentariker som varit flitigast vad gäller småföretagarfrågor förra året.
Moderator var den kloka Pernilla Ström, och jag kunde tala en del om eurons betydelse för småföretagen. Trist att EU-vännen Göran Färm inte tydligare kunde ta ställning för euron och nödvändigheten att få bort Sverige från utanförskapet. Mycket kretsade också kring Kommissionens förslag till sk "Small Business Act" (SBA), som just nu behandlas i EP. Flera konkreta förslag finns om skatter, moms, minskat krångel och sena betalningar, men i grunden är SBA ett sätt att föra in frågorna om småföretagen på ett mer generellt sätt inom all EU-lagstiftning.
Efteråt hade jag ett vänligt meningsutbyte med en av frontfigurerna i Nej-kampanjen 2003, Rune Andersson. Vi är inte precis överens om eurons styrka, och Sveriges behov av att byta valuta. Men nog borde det råda en stor samsyn om att det varit värre med 16 enskilda valutor, när finansoron satte in i höstas.

Lundsbrunn
Varje år möts i slutet av januari folkpartisterna i Västsverige i Lundsbrunn - den gamla kurorten mellan Skara och Götene - för två välfyllda dagar. Engagemang, kunskap och nya idéer varvas med trivsamma samtal och möten. Själv lyssnade jag på två intressanta föreläsningar av vår EU-minister och Maria Leissner. Cecilia var som vanligt lysande. Maria Leissner kände jag igen. Hennes engagemang är alltid smittande och hennes anförande mötte stort gensvar. Trist att hon i slutändan valde att hoppa av listan till EU-valet. Hon hade säkert givit en hel del extra röster.
Själv talade jag om hur EU-valet ter sig i andra EU-länder. Samfällt gladdes vi åt att den senaste Eurobarometern visar att svenskarnas tro på EU når nya toppar. Måhända håller den svenska skepsisen på att släppa.
Om så är fallet kan man undra hur klokt det är av (s) att toppa med sin mest profilerade EU-kritiker. Eller för den delen av moderaterna att tala om nationalism inför EU-valet.
Kanske ligger vi i fp i det sk "vinnarhålet" - som det heter på travspråk - denna gång?

Strasbourg
I veckan är vi i Strasbourg och har bland annat att behandla klimat- och energipolitiken samt åtgärder för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn och barnpornografi. Tillsammans med några kolleger i Alde-gruppen har jag lanserat ett webbinitiativ; www.sayno.eu. Gå gärna in och skriv under uppropet!
Strasbourg gästas denna vecka av Vänsterpressföreningen, det vill säga liberala ledarskribenter runt om i vårt avlånga land.

Frihandel och EU:s snedvridna jordbruksstöd

Idag skriver Expressen en bra ledare om "EU:s skam" och syftar då naturligtvis på den gemsamma jordbrukspolitiken. Nu ska smörbergen åter växa till sig...

Johan Norberg skriver på ett liknande tema i dagens Sydsvenskan, nämligen hur frihandel minskar fattigdomen. Läsvärt som alltid.