fredag 29 juni 2012

Mer samarbete är lösningen på krisen


Replik på Carl-Mikael Jonssons artikel på Europaportalen


EU genomgår sin kanske största kris någonsin. Samarbetet knakar i fogarna. Det är precis fel tillfälle för Sverige vända bort blicken från Europa, då ett Europa i flera hastigheter vore dåligt för Sverige. Risken är att Sverige förlorar politiskt inflytande, skriver Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) i en replik till Claes-Mikael Jonsson.

Frågorna hopar sig inför framtiden: Åt vilket håll måste EU-samarbetet utvecklas nu? Och, inte minst - hur agerar Sverige? Vilken roll ska Sverige spela?

Samtidigt som samarbetet bör fördjupas måste EU:s demokratiska legitimitet stärkas, men det är farligt att anamma Jonssons idé om att de länder som står utanför euron ska släppa iväg de andra framför sig. Ett "tvåfarts-Europa" hindrar sammanhållningen och splittrar Europa. Det vill jag varna för.

Det är ett allt för förenklat synsätt. Sverige kan och ska vara med och lösa de problem som vi delar med resten av Europa. Vår ekonomi är tätt sammanflätad med Europas. Hur ska vi lösa de gemensamma problemen om det inte görs gemensamt via EU? Ska vi isolera oss och tro att vi kan fixa konkurrensen med Kina, Indien och Brasilien på egen hand?

Vad vi ser är början på något nytt. Den krishantering EU:s institutioner och medlemsstaterna tillsammans arbetat fram lägger grunden för ett starkare och mer enat Europa. EU:s sammanhållning är viktigare nu än på mycket länge.

Om förtroendet för vårt gemensamma europeiska projekt ska stå starkt även framöver måste vi försvara det vi redan har byggt upp och inte dela upp Europa. Till exempel är den gemensamma inre marknaden mycket viktig för Sverige och svenska företag.

Tycker Jonsson att vi ska sätta oss i samma sällskap som britterna och andra bakåtsträvare?

Man kan inte äta kakan och samtidigt tro att man kan ha den kvar. Man kan inte i längden säga sig vilja tillhöra EU-samarbetet, men ändå vara benägen att stå vid sidan när det europeiska huset skakar.

Sverige har mycket att bidra med och genom att delta fullt ut i debatten om Europas framtid. Det är farligt nu att sluta sig inåt.

När krisen är över och löst blir Sveriges utanförskap ännu tydligare om vi inte aktivt deltar aktivt i debatten. Vi ska inte förhala och försvåra djupare samarbete - utan bejaka det!  

Vad gäller domstolens roll så finns det ingenting i krisen eller dess lösning som pekar mot att EU-domstolens makt måste begränsas. Tvärtom kommer det bli allt viktigare att respektera de gemensamma reglerna i ljuset av ett fördjupat samarbete. EU-samarbetet blir inget värt utan respekt för EU-rätten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar