måndag 8 april 2013

Krav på åtgärder mot masstortyr

Tusentals eritreaner bedöms ha dödats och torterats i beduinligors läger på den laglösa Sinaihalvön. Många eritreaner i Europa har pressats på hundratusentals kronor i lösesummor för kidnappade släktingar och vänner. Bland de drabbade finns svenska medborgare som vädjar till regeringen och EU att göra mer.

Svenska regeringen borde snabbt ta upp frågan och ge den uppmärksamhet den förtjänar. Det här har ju pågått sedan 2009 och vi vet att människor kidnappas, lemlästas, dödas, utpressas, så det är Sveriges, EU:s och FN:s ansvar att agera. Det gäller dessutom våra egna medborgare!

Jag frågat Catherine Ashton, EUs utrikespolitiske talesperson, vad EU gör och kan göra åt situationen. Ashton svarade att EU noga följer utvecklingen genom sin delegation i Kairo och att oron kring situationen har kommunicerats till den egyptiska regeringen. Dock har Egypten inte accepterat hjälp från EU och framstegen har hittills varit små.

TT ställer idag frågan om det sker några framsteg alls. Kidnappningarna ökar, enligt en ny rapport från Amnesty International, som anser att Sverige och Europa kan pressa Egypten mer eller hjälpa till med att slå ner på tortyrlägren.

Och visst kan det göras mer!

Catherine Ashton kan genom EU:s utrikesråd pressa Egypten att låta FN:s flyktingorgan UNHCR använda sitt mandat i hela landet, även i Sinai-öknen. Egypten har förbundit sig att uppfylla FN:s flyktingkonvention och det ger utrymme för EU och FN att sätta press på landets. UNHCR måste tillåtas sätta upp läger vid Egyptens gränser för att minska risken för flyktingarna att kidnappas.

Själva kidnappningen sker utanför EU men det finns möjlighet att påverka. EU:s polismyndighet, Europol, är ett effektivt verktyg där medlemsländer tillsammans kan sätta upp ett så kallat Joint Investigation Team. Under en kortare period av intensivt samarbetar kartläggs människosmugglarnas nätverk och slås ut av polis. Detta kräver resurser och politisk vilja, men måste prioriteras. Svenska rikskriminalpolisen och Beatrice Ask bör genast ta kontakt med sina Europeiska kolleger och Europol för att inrätta en insatsgrupp.

Jag anser att Bildt skulle kunna åka till Kairo med Ashton, och det så fort som möjligt! Vi ska också komma ihåg att EU har gett Egypten 449 miljoner euro för åren 2011- 2013, och vi måste försäkra oss om att pengarna används där de behövs mest.

Roten till problemet är diktaturen i Eritrea som driver människor på jakt efter ett bättre liv, och EU bör genast strypa utvecklingsbiståndet tills landet kan garantera respekt för mänskliga fri- och rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen.

Se gärna när jag ställer frågor till Catherine Aston i plenum. Här kan du också läsa Ashtons och kommissionens svar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar