torsdag 16 maj 2013

EU måste gå från ord till handling när det gäller mänskliga rättigheter i Kina

Igår besökte den kände dissidenten Chen Guangcheng den liberala gruppen ALDE i Europaparlamentet.

Chen, som är blind och självlärd jurist specialiserad på mänskliga rättigheter, har suttit i fängelse i fyra år för att kritiserat den kinesiska regimen för ständiga övergrepp mot grundläggande mänskliga rättigheter. Chen hade gjort en anmälan mot staden Liniy i Shandong-provinsen för deras brutala sätt att genomföra enbarnspolitiken. Chen flydde till slut från sin husarrest till USA:s ambassad i Beijing och lever numera i USA. Chen har kvar sin familj i Kina, familjen trakasseras och förförljs av myndigheterna.

Cheng Guangcheng på ALDE:s gruppmöte igår

Chen Guangcheng har varit mycket aktiv framförallt gällande kvinnors och fattigas rättigheter. Han har fått Ramon Magsaysay-priset, kallat Asiens nobelpris, för sin kamp mot orättvisor.

Jag frågade om Chen tyckte EU gjorde tillräckligt för att påverka Kinas ledare. Han svarade mycket tydligt att Europa inte har gjort tillräckligt. Ord och handling måste alltid följas åt, och så är det inte, menade Chen.

Vid dialogen om mänskliga rättigheter mellan EU och Kina i september 2006 kom det fram att ca. 250 000 personer då var frihetsberövade i kinesiska arbetsläger, en process kallad "omskolning genom arbete". Enligt officiellt statistik från Kinas finns inte några politiska fångar. Beslut om frihetsberövning tas inte i domstol utan på lokal nivå av polismyndigheter och till och med minderåriga från 14 år kan omfattas av det administrativa frihetsberövandet. Att en sådan orättvisa kan förkomma är helt förfärligt.
EU har ett ansvar gentemot Kinas befolkning att sätta press på landet för att respektera grundläggande mänskliga rättigheter. Ökat samarbete, handel och utbyte är vägen fram, men vi får inte glömma denna viktiga fråga i dialogen med Kina. Från ord till handling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar