måndag 23 september 2013

EU-regler kan stoppa de kriminella ligorna

I förra veckan röstade jag och de övriga medlemmarna i CRIM-utskottet om den slutliga rapporten om hur EU bäst möter hotet från den organiserade brottsligheten. Utskottet har under de senaste18 månaderna hört experter, gjort studiebesök samt skrivit förslag på åtgärder.  

Sydsvenskan uppmärksammade detta i en intervju. Här kan du läsa den.

Samtliga av de 21 kompromisserna gick igenom, och flera av mina ändringsförslag som kom med, bland annat att unga lagöverträdare måste få en chans att komma ut det kriminella livet samt att säkerställa att generösa bidrag till ex alternativa energilösningar inte utnyttjas av kriminella ligor.

Den svåra balansen för utskottet har varit att slå hårt mot de kriminella gängen utan att inskränka vanliga medborgares liv. Det är inte helt lätt med tanke på att spelsajter, datatrafik, banktransaktioner och resor kan vara värdefull information för att identifiera ligornas mönster och medlemmar.

Rapporten antogs med 29 för,  0 emot och 8 som avstod. Den gröna gruppen avstod i slutomröstningen för att referenser till PNR, passenger name record, fanns kvar i rapporten. De vill inte att flygresenärers reseuppgifter kan lagras för att eventuellt användas vid en brottsundersökning. Nu ska rapporten antas av hela Europaparlamentet i Strasbourg i slutet av oktober.
 
Efter arbetet i utskottet står det klart att verktygen finns på både nationell och EU-nivå, vad som saknas är den politiska viljan hos medlemsländerna att öppnat ett genuint samarbete mellan sig och med Europol. Detta är det enskilt störst hindret för att komma åt den mycket utbredda organiserade brottsligheten i Europa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar