onsdag 16 oktober 2013

EU:s arbete mot korruption måste förbättras

Idag, tolv månader efter att EU:s Kommissionär i hälso- och konsumentfrågor John Dalli avgick efter en korruptionsskandal, skriver jag en artikel i The Parliament om hur EU kan förbättra sitt arbete mot korruption. Det är ett viktigt arbete för att stärka legitimiteten för EU och de europeiska institutionerna. För att skapa ett kraftfullt vapen i kampen mot korruption måste whistleblowers skyddas bättre och OLAF - Europeiska byrån för bedrägeribekämpning - bli en självständig myndighet. Dessutom måste Europaparlamentet få ta del av OLAF:s rapporter för att kunna utöva sin parlamentariska kontroll. Dessa åtgärder är nödvändiga för ett transparent och välfungerande EU.

2 kommentarer:

  1. Och vad är nytt med det här? Såhär har det varit och såhär lär det fortsätta. Du Olle borde nog spendera lite tid med att läsa Marta Andreasens bok "Brussels laid bare" kanske även David Craigs "the great Europeean rip off" så kanske du inser hur falskt det låter med "EU:s arbete mot korruption måste förbättras" De förbättringar som sker är att de visar på fusket får sparken och OLAFs anslag minskar trots att man beräknar att det fuskas bort ungefär 120 miljader EUR från EUs budget varje år.

    SvaraRadera
  2. Den korrumperade ex-kommissionären John Dalli bedyrade sin oskuld i Almedalen i somras, inbjuden av anti-snus-lobbyisterna

    För ett år sedan avslöjades att dåvarande EU-kommissionären John Dalli hade försökt få Swedish Match att betala en muta på motsvarande en halv miljard kronor för att häva förbudet mot snus i EU utanför Sverige.

    Swedish Match vägrade betala och anmälde istället försöket till EU’s anti-korruptionsenhet OLAF. OLAF gjorde en utredning som styrkte att John Dalli var skyldig, och han fick sparken som kommissionär med omedelbar verkan.

    Så långt var allt bra, och både Swedish Match och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso hade gjort precis rätt.

    Men sedan gick det fel i kommissionens hantering av ärendet. För det första hemlighöll kommissionen OLAF-rapporten. Det gjorde att den korrumperade ex-kommissionären Dalli och andra som hade intresse av att dölja korruptionsförsöket kunde börja sprida rykten om vad som egentligen hade hänt.

    Och för det andra, och ännu viktigare, gjorde kommissionen aldrig någon utvärdering av hur den korrumperade ex-kommissionären hade påverkat Tobaksdirektivet, där snusförbudet fanns med. Istället la kommissionen fortast möjligt fram direktivet i precis den form som den korrumperade ex-kommissionären hade velat ha det.

    Det har lett till att Swedish Match, som var visselblåsare och betedde sig alltigenom hedervärt i den här historien, i praktiken blev straffade genom att ingen ens tittade på om det fanns sakliga skäl att häva förbudet mot snus i EU.

    Så inom EU gäller tydligen att det är fult att muta någon, men om du inte gör det får du skylla dig själv.

    SvaraRadera