onsdag 9 april 2014

Politisk försoning krävs i Egypten


Idag träffade jag en delegation från Egypten som var oroliga för utvecklingen i landet. Det har sannerligen varit tvära kast sedan revolutionen började våren 2011.
 
Under revolutionen 2011 avgick president Hosni Mubarak som varit vid makten sedan 1981. Egypten styrdes därefter av Mohamed Hussein Tantawi och de väpnade styrkornas högsta råd fram till den 30 juni 2012 då den folkvalde Muhammad Mursi från Muslimska Brödraskapet svors in som ny president. Det dröjde dock inte länge innan nya protester mot Morsis eskalerade och den 3 juli 2013 avsattes han av militären. Landet leds nu på nytt av de väpnade styrkornas högsta råd och dess ordförande Abdul Fatah al-Sisi tillsammans med den interimistiska presidenten Adli Mansour.
 
Ett presidentval är planerat till maj eller juni i år och Mohamed El-Orabi, före detta utrikesminister från Kongresspartiet, trodde att det här valet skulle bli annorlunda. Hans analys var att det egyptiska folket 2012 var trötta på korruption och fusk och trodde att det inte kunde finnas inom det religiösa partiet. Nu har de sett att oegentligheter finns i alla partier och El-Orabi trodde inte att Brödraskapet kunde vinna den här gången. Jag frågade honom om de 528 medlemmar av Brödraskapet som nu dömts till döden, och han försäkrade att alla var lika upprörda över domen. Jag anser att du är lika mycket politiska fånge oavsett vilken politisk åskådning du företräder. Även företrädare för islamistiska partier ska ha en rättvis och lagenlig rättegång.  Saudi Arabien meddela för en månad sedan att partet var på deras lista över terroristgrupper, och Storbritanniens premiärminister David Cameron har bett om en utredning om partiets koppling till terrorgrupper.
 
Möte med Mohamed El-Orabi, fd utrikesminister i Egypten för Kongresspartet.
 
Jag passade också på att ta upp frågan om människosmuggling i Sinaiöknen. En tjänsteman från Egyptens ambassad i Bryssel har deltagit i de seminarier jag ordnat om just Sinai och de tyckte att EU gjorde för lite. El-Orabi påpekade att säkerhetsläget i Sinai är mycket problematiskt och att resurser från EU är nödvändiga för att komma åt människosmugglingen. Jag lovade att fortsätta ta kontakt med EU:s högsta utrikesrepresentant Catherine Ashton och med EU:s polismyndighet Europol som redan har förslag på att de kan hjälpa till att utbilda poliser och säkerhetspersonal i Egypten.
Efter mötet ville egyptisk TV ha en kommentar om hur EU ser på Muslimska Brödraskapet.
 
Egypten är nära EU, främst geografiskt men också genom människors rörlighet till EU. EU har ett ansvar att hjälpa Egypten att hitta lösningar för att politisk försoning och för att hjälpa alla de eritreaner som idag plågas i Sinaiöknen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar